Frivillighetens år og tilskudd til frivillige lag som rydder vei for lokalhistorie
Som en del av markeringen av frivillighetens år 2022 har Regjeringen ved Klima- og miljødepartementet bevilget 2,5 millioner kroner til å løfte fram og støtte frivillig arbeid med lokale, historiske ferdselsårer, stier og veier.
– Frivillige organisasjoner i Norge gjør et viktig arbeid med å ta vare på minnene om menneskene som var her før oss. Historiske spor i form av stier og veier kan vitne om for eksempel samfunnsutvikling og handelsruter i tidligere tider. Mange gamle ferdselsårer kan være fine turveier i dag, og i tillegg legge til rette for økt lokalhistorisk kunnskap om nærmiljøet, sier riksantikvar Hanna Geiran i vår pressemelding.
Som en del av markeringen av frivillighetens år 2022 har Regjeringen ved Klima-og miljødepartementet bevilget 2,5 millioner kroner til å løfte fram og støtte frivillig arbeid med lokale, historiske ferdselsårer, stier og veier. Du kan få støtte til både tilrettelegging, skjøtsel og formidling. Formålet er å gjøre rutene mer synlige og legge til rette for økt engasjement. Riksantikvaren har fått i oppdrag å administrere ordningen.
Kom deg ut-dagen med DNT søndag 6. februar
Dette er Norges nasjonale turdag, med arrangementer over hele landet. DNT inviterer til turer og aktiviteter i nærmiljøet for familier og andre som har lyst til å være med på en fin utedag, og oppfordrer alle til å komme seg ut på tur denne søndagen. Kom deg ut-dagen arrangeres to ganger hvert år, vinterdagen er første søndag i februar og høstdagen er første søndag i september. I boksen til høyre finner du lenke til DNTs arrangementer. Du kan filtrere på om det skal passe for barn, voksne, funksjonshemmede osv. og du kan filtrere på vanskelighetsgrad fra enkel til ekstra krevende. Oversikten viser også kurs og kveldsarrangementer, ikke bare fysiske turer.
Kulturminnesøk i lomma
Kulturminnesøk kan brukes på PC, nettbrett og telefon. Med appen åpen på telefonen, kan du lett navigere i «Utforsk kart», se deg ut kulturminner eller kulturmiljø du har lyst å undersøke nærmere, og legge turen deretter. Eller du kan velge deg en tur foreslått av DNT og se hva som finnes i Kulturminnesøk i det området. Kartet i Kulturminnesøk har detaljerte stier og fungerer godt ute i terrenget.
Har du hørt om de historiske vandrerutene? Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv. Du finner mange kulturminner fra vandrerutene i Kulturminnesøk, ved å søke i fritekstfeltet. Les også mer om de historiske vandrerutene i lenken i boksen til høyre. Og du – husk at du kan legge egne bilder til både forvaltningens, og andre brukeres kulturminner, i Kulturminnesøk. God tur!
I Norge har vi flere spennende kulturmiljø, kulturminner og landskap. Hver måned velger vi ut et kulturmiljø, kulturminne eller tema som fortjener litt ekstra oppmerksomhet.