Hjelp

Søkehjelp

Slik søker du etter kulturminner på Kulturminnesøk:

 • Skriv et ord eller flere ord i søkefeltet øverst på siden. Prøv deg fram med navn på kulturminner, steder, kategorier eller tidsperioder.
 • Velg fra trefflisten du får opp, eller skriv flere ord i søkefeltet.
 • Bruk kart-knappen til høyre for søkefeltet for å finne kulturminner i nærheten av der du er.
 • Når du er på en kulturminneside kan du alltid bruke knappen "I nærheten" for å se flere kulturminner i samme område.

Bruk av kartet

Du kan se trefflisten fra et søk i kart ved å klikke på "Kart" over trefflisten. Bytt tilbake til listevisning igjen ved å klikke på "Liste".

Klikk på et kulturminnesymbol i kartet for å se navn og type kulturminne, og se mer informasjon om kulturminnet i feltet rett under kartet. Klikk på navnet for å gå til kulturminnesiden som gir deg mer informasjon.

Du kan starte utforsking i et kartområde ved å trykke på "radar"-knappen nederst i venstre hjørne. Denne er tilgjengelig i alle kartvisninger. Om du vil utforske i kart der du befinner deg så kan du trykke på kart-knappen øverst til høyre for søkefeltet.

Du kan også se din egen posisjon på kartet, da bruker du "Min posisjon"-knappen (kikkertsikte) som du finner under zoom-knappene øverst i venstre hjørne av kartet.

Kart på nettbrett og mobil

Kartet er inaktivt inntil du trykker på det. Likevel kan du trykke på et kulturminne-ikon for å se navnet og gå direkte til det kulturminnet. Du kan rulle opp og ned med fingeren over kartet når det er inaktivt.

Kartet blir aktivert når du trykker på det. Da kan du dra i kartet, panorere og zoome. For å deaktivere kartet igjen trykker du på utsiden av kartet, og da kan du rulle opp og ned på hele siden igjen.

Kartsymboler

Kulturminner fra Askeladden vises med ulike kartsymboler i kartet: Arkeologiske kulturminner Arkeologiske kulturminner Bygninger og infrastruktur Bygninger og infrastruktur Kirker og kirkesteder Kirker og kirkesteder Kulturmiljøer Kulturmiljøer

Kulturminner lagt inn av Kulturminnesøk-brukere vises med et personsymbol, og du kan se navnet på brukeren som har lagt inn kulturminner ved å klikke på symbolet og gå til kulturminnesiden.

I kartet på hver kulturminneside vises kulturminner fra Askeladden med et blågrått felt, og enkeltminner med trekanter som kan klikkes på for å se navnet på enkeltminnet. Noen kulturminner har sikringssoner rundt seg, disse vises som en rød linje utenfor det fargede feltet.

Tips og triks

 • Vil du slå opp på et Askeladden-ID-nummer? ID-nummeret er tallet bakerst i nettadressen (URLen) for alle kulturminner fra Askeladden. Du kan dermed enkelt bytte ut de siste sifrene i nettadressen med et annet ID-nummer for å gå direkte til et kulturminne.
 • Vil du ha flere treff i trefflistene med en gang? Da kan du endre 'size=20' som står bakerst i nettadressen til et større tall, så får du flere treff i listen og på kartet med en gang.
 • Ønsker du å se koordinatene til et kulturminne? Klikk på "I nærheten"-knappen på siden til det kulturminnet du er interessert i, og les av koordinatene i adressefeltet i nettleseren din, der står det 'lat=' og 'long=' som er bredde- og lengdegradene til kulturminnet. Husk at disse koordinatene er for senterpunktet til kulturminnet, og at du kan se avgrensningen av kulturminnet i kartet på kulturminnesiden (klikk på "Vis i kart"-knappen).
 • Har du koordinater du ønsker å søke i nærheten av? Gjør et "I nærheten"-søk, og bytt ut koordinatene i lengdegrad-breddegrad-format direkte i nettadresssen, 'lat= &lng= ' . Trenger du å transformere koordinater kan du bruke verktøy på Norgeskart.no.
 • Vil du utforske mer fritt i et kart som viser alle kulturminner fra Askeladden med omfang og avgrensninger? Da kan du teste ut et temakart vi har utviklet her.

Kjente feil og problemer

 • Nettsidene fungerer dessverre ikke i Internet Explorer 10, men skal fungere på de fleste nyere nettlesere.
 • I nettleseren Edge på Windows 10 opplever enkelte at de ikke får logget inn på sidene, bruk i så fall en annen nettleser inntil videre.
 • Søk i nærheten av der du er (kartknappen til høyre for søkefeltet) fungerer kun om nettleseren vet hvor du befinner deg. Sjekk derfor innstillingene på din enhet om dette ikke fungerer.
 • Enkelte brukerminner har fått tildelt feil kommune på grunn av en unøyaktighet i kartsystemet. Dette gjelder særlig de som ligger nær en kommunegrense. Koordinatene er riktige, og vi jobber med å få løst feilen.
 • Overføringen av brukerinnhold fra forrige versjon er ikke helt ferdig, så det mangler foreløpig lenker, kommentarer og videoer, samt en del bilder uten fri brukslisens.

Ta kontakt om du har spørsmål eller lurer på noe.