Nyhetsarkiv

Kulturminnesøk i ny versjon (10. oktober 2016)
Sniktitt: Nytt Kulturminnesøk i betaversjon (5. oktober 2016)
Delta i fotokonkurranse! (2. september 2016)

Eldre nyheter

Kulturminnesøk stengt for brukerbidrag

(13.09.2016) På grunn av overgangen til ny versjon av Kulturminnesøk er nå tilgangen til å legge inn kulturminner, bilder, lenker og kommentarer midlertidig stengt.

Ny versjon av Kulturminnesøk skal etter planen være på plass i starten av oktober, og for å sikre overføringen av innhold fra den gamle til den nye versjonen har vi nå stengt for nye brukerbidrag. Nettsiden vil ellers fungere som normalt, med oppdatert innhold fra Askeladden. Brukere kan fortsatt logge inn, men vil ikke kunne legge til eller redigere informasjon.

Vi beklager ulempene denne stengingen medfører, og mer informasjon følger om kort tid. Har du spørsmål så ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.


Viktig informasjon til deg som bidrar på Kulturminnesøk

(02.09.2016) Mandag 12. september stenger vi for innlegging og redigering, som del av forberedelsene til ny versjon av Kulturminnesøk i oktober.

I starten av oktober kommer en ny versjon av Kulturminnesøk, med nytt design og en ny teknisk plattform. For å sikre overføringen av brukerbidrag fra den gamle til den nye løsningen, trenger vi en periode uten nye registreringer eller endringer. Derfor blir muligheten for brukere til å legge inn bilder, kulturminner, lenker, kommentarer og videoer, midlertidig stengt fra den 12. september.

Har du kulturminneregistreringer som er lagret som utkast (kladd), må du enten publisere disse eller ta vare på innholdet i utkastene før 12. september. Du kan sjekke om du har utkast lagret under «Mine minner/utkast» på Mine sider. Vi må gjøre dette fordi vi ikke har mulighet til å ta med utkast over til den nye løsningen. Og du kan også oppdatere dine publiserte kulturminneregistreringer når den nye løsningen er på plass. Etter planen vil den nye versjonen av Kulturminnesøk bli tilgjengelig i beta-versjon en ukes tid etter at vi har stengt for brukerbidrag på den gamle. Da blir det mulig å starte registrering og opplasting i den nye versjonen.

Dagens Kulturminnesøksider vil fortsatt være tilgjengelige fram til den nye versjonen tar over, og kulturminneinformasjonen fra Askeladden vil oppdateres daglig. Nærmere informasjon om overgangen til ny versjon kommer etter hvert, og det vil bli sendt ut informasjon på epost til registrerte brukere. Ta kontakt om du har spørsmål.


Wiki Loves Monuments 2016 er i gang

(01.09.2016) For sjette gang arrangeres fotokonkurransen med tema kulturminner.

Wikimedia Norge arrangerer den årlige fotokonkurransen, og nytt i år er at det i tillegg til fotokonkurranse også er en skrivekonkurranse på Wikipedia. Les mer om konkurransen og hvordan du kan delta


Vinnere kåret i Wiki Loves Monuments 2015

(19.11.2015) Et fyr og samiske kulturminner var blant vinnermotivene i årets norske utgave av verdens største fotokonkurranse.

Av totalt 471 bilder lastet opp i konkurransen i september er det nå kåret følgende vinnere:
Beste bilde: Natt på Lista fyrstasjon av Edmund Schilbred
Juryens spesialpris: Ytternebba offerstein av Siri Uldal
Pris for største innsats: Jan-Tore Egge
Ti bilder representerer Norge i den internasjonale konkurransen, se alle finalistene fra 30 land her
Les mer om konkurransen på bloggen til Wikimedia Norge


Vinn premier i fotokonkurransen Wiki Loves Monuments!

(08.09.2015) Delta ved å laste opp dine bilder av kulturminer på Wikimedia Commons i hele september.

Det er femte året at Wikimedia Norge arrangerer fotokonkurransen "Wiki Loves Monuments", hvor alle kan delta gjennom å laste opp egne foto av kulturminner til Wikimedia Commons. Nytt i år er tre ulike premier, for beste bilde, flest bidrag, og juryens spesialpris. I tillegg til premiene i den norske konkurransen er det også mulig å vinne premier i den internasjonale konkurransen.

Riksantikvaren samarbeider også i år med Wikimedia Norge om konkurransen, og informasjon om kulturminner finner du i konkurranselister på Wikipedia, i et eget kart utarbeidet for konkurransen, og i tillegg her på Kulturminnesøk-sidene. Gå direkte til konkurransesidene her


Avvikler Kulturminnesøk mobilapp

(02.09.2015) Kulturminnesøk inneholder informasjon om over 160.000 kulturminner, og har til nå vært tilgjengelig både via nettsider og på mobilapp. Mens nettsiden kulturminnesøk.no vil bestå og utvikles videre, legger Riksantikvaren nå ned satsingen på egen mobilapp for Kulturminnesøk. Videre vil Riksantikvaren styrke arbeidet med åpne data, for at flest mulig skal få glede av informasjon om kulturminner i utviklingen av nye nettsider, mobilapper og andre tjenester.

Nettsiden Kulturminnesøk har vært på lufta siden 2009, og en mobilapp for iOS og Android har vært tilgjengelig siden 2013. Hensikten med app-satsingen var å få erfaring med bruk av kulturminnedata i mobile tjenester, og gi et utfyllende tilbud til nettsidene. Appen ble utviklet for å kunne fungere uten mobildekning, og med interaktive funksjoner for å kunne laste opp bilder og legge til kommentarer direkte fra appen. Tilbakemeldingene fra brukerne har vært gode, men det har vært krevende å levere en god nok app. Riksantikvaren legger nå ned arbeidet med appen, og styrker i stedet arbeidet med åpne data.

Økt satsing på åpne data

Kulturminnesøk inneholder informasjon om over 160.000 kulturminner fra kulturminnedatabasen Askeladden. Dette er åpne data som er tilgjengelige for bruk av andre i utviklingen av nettsider, mobilapper og andre tjenester. Riksantikvaren jobber for at det skal bli enkelt å gjenbruke data om kulturminner, og vi oppfordrer utviklere til å utforske mulighetene som er beskrevet på våre nettsider. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål rundt bruk av kulturminnedata.

Kultur- og naturreise

Riksantikvaren er partner i prosjektet Kultur- og naturreise, som har som mål å legge til rette for god formidling av kultur- og naturinformasjon på mobilen. Gjennom dette prosjektet er informasjon om kulturminner gjort tilgjengelige for gjenbruk av andre, og eksempler på formidling av kulturminnedata kan du lese om på Kultur- og naturreisebloggen.


Hvordan formidle historiene fra krigen?

(24.04.2015) Delta på formidlingsseminar om krigens kulturarv hvor du vil bli inspirert gjennom andres erfaringer, og kan prøve ut digital formidling i praksis.

Riksantikvaren, Riksarkivet og Wikimedia Norge inviterer til et to-dagers arrangement om formidling av krigens kulturarv. Den første dagen er et inspirasjonsseminar, og dag 2 er det verksted hvor man kan prøve seg på digital formidling i Kulturminnesøk, Wikipedia og Lokalhistoriewiki, og Digitalt fortalt. Seminaret er gratis og åpent for alle, les mer på Riksantikvarens nettsider


Forbedret visning av geometri

(16.01.2015) Kulturminner fra Askeladden vises nå med korrekt geometri i Kulturminnesøk-kartet.

Kulturminnesøk har tidligere vist en litt forenklet geometri for kulturminnene fra kulturminnedatabasen Askeladden i kartet på nettsiden. Særlig kulturminner med detaljert geometri (mange punkter i omrisset) har vært forenklet gjengitt i kartet. I november ble dette forbedret slik at alle kulturminner nå vises i kartet med korrekt geometri fra Askeladden. Eksempler på dette er at buer nå vises med bedre avrunding, og at detaljer i geometrien på bygninger vises korrekt i kartet.

Dette arbeidet er et ledd i forbedringen av Kulturminnesøk som innsynsløsning for kulturminnedata i Askeladden. Forbedringen gjelder kun for hovedkart og kartutsnitt på Kulturminnesøk-nettsidene, mens temakartet "Gul liste" og Askeladden med tilhørende karttjenester hele tiden har vist korrekte geometrier. Les mer om Askeladden og karttjenester på Riksantikvarens nettsider